Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Kinderombusvrouw op bezoek bij de Stroom

22 november 2023
Doornik_Creatives_4K9A1323

Op woensdag 22 november kregen onze leerlingen van vso De Stroom hoog bezoek: de kinderombudsvrouw kwam langs. Een gave ervaring voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Lees mee met een kort verslag over de voorbereidingen én over het bezoek!

Lies, van VSO De Stroom vertelt: “Na een uitzending van de Dag Vandaag waarin de week van de rechten van het kind werd aangekondigd, werd gevraagd welke school het leuk zou vinden om de ombudsvrouw op bezoek te krijgen. Onze klas OB3 was direct erg enthousiast. Toen hebben juf Yvonne en juf Lies, samen met de leerlingen, een mail gestuurd aan de Dag Vandaag om te vragen of de ombudsvrouw zou willen langskomen bij de Stroom. Er waren natuurlijk ontzettend veel aanmeldingen, maar onze school werd uitgekozen. Een hele eer! Afgelopen maandag en dinsdag hebben we ons met de leerlingen voorbereid op dit bijzondere bezoek. We verzonnen vast wat vragen en keken naar de stellingen. Maar niet teveel, want een spontaan gesprek is natuurlijk het allerleukst.”

En toen werd het woensdag 22 november.

“Zoals afgesproken kwam kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, samen met Linda de Groot van de Dag Vandaag rond 9 uur aan op vso De Stroom. Uiteraard werden zij eerst welkom geheten en gingen zij in gesprek met Caroline Nieuwstraten, die haar van alles over onze school en ons onderwijs heeft verteld. Daarna was het de beurt aan de leerlingen. Zij vonden het best spannend maar ze waren tegelijkertijd enorm enthousiast. Gaandeweg het bezoek ontspon zich een fijn gesprek waarin de kinderombudsvrouw en de leerlingen elkaar wat beter leerden kennen. De kinderombudsvrouw, die we gewoon Margrite mochten noemen, was vooral enorm nieuwsgierig naar de mening van de leerlingen m.b.t. de rechten van het kind. Zij had hiervoor vier stellingen bedacht waarover onze leerlingen dan met een rode of groene kaart mochten stemmen of ze het ermee eens waren of niet.

De stellingen waren:

  1. Ik weet welke rechten ik heb als kind.

  2. Het gaat goed met kinderen in Nederland.

  3. Er wordt voldoende geluisterd naar de mening van kinderen.

  4. Ik mag meepraten over belangrijke onderwerpen in mijn eigen leven.

Voor we het in de gaten hadden, was het tien uur en dus tijd voor pauze. Alleen hadden we pas twee stellingen besproken en hadden de leerlingen helemaal geen zin in pauze. Dat zegt genoeg over hoe leuk het was. Ze vonden het ontzettend interessant en wilden vooral gewoon lekker verder gaan met de gesprekken. Maar goed, ook de kinderombudsvrouw heeft soms behoeft aan een kopje thee, dus na een break van een half uurtje werden de laatste stellingen besproken. Daarna mochten de leerlingen nog met Margrite op de foto, een enorme eer voor beide partijen.

In het nagesprek vertelde Margrite dat ze echt heel blij was dat ze - uit al die aanmeldingen - onze school had uitgekozen voor een bezoek. Ook vertelde ze dat ze aangenaam verrast was door de interesses en algemene kennis van onze leerlingen. Ontzettend mooie complimenten! Uiteindelijk was het tijd om afscheid te nemen van elkaar waarbij zowel de kinderombudsvrouw als de leerlingen (en ook hun juffen 🙂) het unaniem met elkaar eens waren: het was een zeer geslaagd bezoek!”